Je WordPress website snelheid verhogen

Wanneer je een WordPress website hebt, wil je natuurlijk dat deze snel werkt. Dat is niet alleen prettig voor je bezoekers (hetgeen kan leiden tot hogere conversie), maar wordt ook een steeds belangrijkere factor voor zoekmachines, zoals Google. Maar hoe zorg je ervoor dat je een snellere WordPress website realiseert?

Er zijn diverse factoren die bijdragen aan de snelheid van je WordPress website, wij hebben in dit artikel gefocussed op de belangrijkste quick-wins, die je zelf of in samenwerking met ons (of je website bouwer) kan realiseren, zonder hoge investeringen. Het gaat uiteindelijk om het eindresultaat, niet om de allersnelste website te realiseren namelijk.

Bespaar niet op je hosting

Goede (shared) hosting van je WordPress website is misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor een snellere website. Er zijn ontzettend veel aanbieders die een eenvoudig hosting pakket aanbieden, voor een zeer laag maandbedrag (rond € 5,-). In sommige gevallen zal dit voldoende zijn om jouw website effectief en redelijk snel te tonen, maar we raden aan om, zeker zakelijk, ook eens te oriënteren in het net iets hogere segment. Waar moet je dan op letten?

  • SSD harde schijven: deze zijn sneller dan “traditionele” harde schijven
  • Speciale caching (vaak Varnish)
  • CDN (content delivery network)

De meeste gespecialiseerde WordPress hosting partijen, zoals Savvi bieden deze mogelijkheden standaard aan. Bijkomend voordelen zijn ook dat zij bijv. speciale beveiliging en malware scanning (tegen misbruik) bieden. Daarnaast bieden ook niet gespecialiseerde WordPress aanbieders vaak zakelijke pakketten aan, naast de standaard pakketten. Wij hebben zeer goede ervaring met Hosting2Go, waar je al voor € 90,- per jaar een uitstekend zakelijk pakket hebt.

Installeer een caching plugin (module)

Een caching module zorgt ervoor dat je website pagina’s niet dynamisch (onderdeel voor onderdeel) worden ingeladen, maar dat er statische (als het ware voorgebouwde) website pagina’s worden geladen. Daardoor worden je pagina’s veel efficiënter geladen en daarmee dus een stuk sneller. Er zijn diverse caching modules verkrijgbaar, waarvan de meest bekende WP super cache, W3 Total Cache, en WP Rocket. De 1e twee zijn gratis plugins, de laatste dient betaald te worden. Sinds kort gebruiken wij voor al onze websites WP Rocket, die volgens velen de beste keuze is.

Optimaliseer afbeeldingen

Mooie, grote afbeeldingen zijn natuurlijk prachtig, maar kunnen je website ook flink vertragen, aangezien deze allemaal worden ingeladen dienen te worden. Bovenstaande hosting & caching oplossingen zullen de laadtijd verminderen, maar ook dan kan het nuttig zijn om geoptimaliseerde afbeeldingen in te laden. Een aantal quick wins:

  • Verklein afbeeldingen qua bestandsgrootte voordat je ze gebruikt: dit kan bijv. met Photoshop of online. Je hebt namelijk zelden afbeeldingen nodig van 4000 pixels.
  • Gebruik het juiste formaat in WordPress: in WordPress worden meestal standaard 4 formaten gecreëerd door WP zelf, varierend van heel klein (thumbnail) tot het orginele formaat. Gebruik op de plek waar je de afbeelding plaatst het juiste formaat.
  • Verminder het aantal afbeeldingen in bijv. je slideshow: je bezoekers zullen hooguit 3 tot 5 slides bekijken, dus je hoeft er geen 10 te plaatsen. Dat scheelt je tijd, en kan de laadtijd aanzienlijk verminderen
  • Voor mobiel: je kan vaak aangeven of je bepaalde onderdelen wel of niet wilt tonen op mobiel. Hoe meer je uitzet, hoe sneller je website.

De juiste WordPress installatie

Voor de iets gevorderden onder ons die een eigen WP installatie onderhouden, zorg ervoor dat je let op:

  1. Kies een goed Thema: het voordeel van een Thema is duidelijk, je krijgt veel voor weinig. Echter, niet alle Thema’s zijn even goed gebouwd en zitten volgepakt met (dynamische) features die je website langzamer kunnen maken.
  2. Probeer het aantal plugins te beperken: hoe meer plugins, hoe “zwaarder” je website meestal wordt. Bovendien kunnen plugins met elkaar conflicteren. Een website bouwer zal zoveel mogelijk zonder plugins proberen te werken, wanneer mogelijk.

Veel succes met optimaliseren van de snelheid van je WordPress website!

2016-11-09T13:30:31+00:00 Wordpress|